רוברט וילהלם בונזן, Robert Wilhelm Bunsen

16/05/2012

ב-31 מרץ, 1811 נולד רוברט וילהלם בונזן, Robert Wilhelm Bunsen

בונזן היה כימאי גרמני אשר לזכותו נזקפים הישגים רבים בשטח הכימיה. הוא בודד את היסוד מגנזיום ומצא שבתגובת הבעירה שלו מתקבל אור חזק. במשך כמאה שנים שימשה תגובה זו להבזקים בהם השתמשו צלמים.

בשנת 1833 התמנה בונזן למרצה באוניברסיטת גטינגן והחל בניסויים בתרכובות ארסן, במיוחד ב- קקודיל : ( Cacodyl, Tetramethyldiarsane, (CH3)2 As—As(CH3)2 )

cacodyl

חשיבות המחקר הזה הייתה בזאת שהיא הביאה לתובנה גדולה יותר של מהות הרדיקל המתילי. בהמשך מחקרים אלה גילה בונזן כי ברזל חמצני הידרטי משמש כסוֹתְרָן (אנטידוט antidote ), חומר בו משתמשים עד היום במקרה של הרעלת ארסן. בונזן זכה להוקרה בעולם המדע בעיקר בגלל הקושי והסכנה שבעבודה עם הקקודיל שהוא חומר רעיל ומתלקח בקלות. ואכן הוא שילם מחיר יקר על עבודתו זאת. הוא כמעט מת מהרעלת ארסן וכתוצאה מפיצוץ בזמן ניסויים עם קקודיל גם איבד את עינו הימנית.

ב-1852 עבר בונזן לאוניברסיטת היידלברג ושם ערך סידרה של תגובות אלקטרוליזה בהן הצליח לבודד את יסודות הבאים: כרום, מגנזיום, אלומיניום, מנגן, נתרן, בריום, סידן וליתיום.

ב-1859, הציע גוסטב רוברט קירכהוף לבונזן לנסות ולבחון את הספקטרום הנוצר כאשר אור המתקבל של יסודות שחוממו עובר דרך מנסרה. בסוף אותה שנה הצליחו שני המדענים לבנות אב-טיפוס של ספקטרוסקופ והצליחו לאפיין את הספקטרה של נתרן ליתיום ואשלגן. הם חיממו חומרים שונים ומצאו כי כל יסוד פולט אור באורך גל אופייני. בדרך זו הם גילו שני יסודות – צזיום ורובידיום. הם השוו את הספקטרום של אור השמש עם תבניות הפליטה של יסודות מוכרים ועל-ידי-כך הצליחו להוכיח את קיומם של יסודות שונים, כגון זהב, בשמש. בונזן גם שיפר מספר מכשירים למעבדה והמציא גם את המבער הקרוי על שמו – מבער בונזן המשמש עד ימינו.

בונזן העיד על עצמו שהיה כל כך עסוק בעבודתו המדעית, ש""מעולם לא היה לו זמן להתחתן". ואם לצטט את אייזק אסימוב , "האמירה הזאת בוודאי לא היתה הלצה גמורה, מפני שעבודתו היתה תובענית לא פחות מאשר משפחה, וגם לא תמיד נדיבה ביחסה כלפיו".

חומר נוסף על רוברט בונזן: http://www.mada.org.il/education/bunsen

תמונה של מבער בונזן