קוטביות של מולקולות

8/09/2014

קישור ליישומון

יישומון מבית היוצר של PhET

קוטביות (פולאריות) של מולקולות ושל קשרים כימיים הוא גודל חשוב בכימיה. הקוטביות קובעת את סוג הקשר הכימי, בין אם זה קשר קוולנטי או יוני והיא משפיעה גם על אינטראקציות בין מולקולריות כמו קשרי המימן במים. היישומון שלפנינו מדגים קוטביות של קשרים ומולקולות עם 2 או 3 אטומים, וכיצד היא מושפעת מהאלקטרושליליות של כל אטום. בנוסף – היישומון מציג קוטביות של מספר מולקולות נפוצות.

פעילות יפה מאוד. אפשר בעזרתה לתרגל קוטביות מולקולות בצורה יפה. מולקולה דואטומית ותלת אטומית בה ניתן לשנות אלקטרו שליליות וגם שדה חשמלי.

קישור להסבר מלווה ליישומון באתר דוידסון.

הנחיות להפעלת יישומי ג'אוה של PhET: הפעילויות מופעלות על המחשב האישי של המשתמש ולכן אינן נחסמות על-ידי הגדרות ההבטחה הרגילות. כאשר לוחצים על הקישור, מתרחשת הורדה למחשב האישי וצריך לאשר אותה (ללחוץ על שמור ולאחר מכן Run) היישומון ייפתח בחלון נפרד.

ליישומון זה פותחו 2 דפי עבודה עם מדריך למורה בהשתלמות מורים בשנת 2014 בהנחיית ד"ר מלכה יאיון ממכון ויצמן וד"ר אורית הרשקוביץ מהטכניון:

1. קוטביות מולקולות
פיתוח: נורית דקלו

קשר לתכנית הלימודים: קשר קוטבי, קוטביות הקשר וקוטביות מולקולה

דף

קובץ עבודה לתלמיד

קובץ עבודה למורה

2. אלקטרושליליות וקוטביות הקשר

פיתוח: פעילות שמורי ירושלים פיתחו במסגרת פתוח חומרים לחט"ב ועברה התאמה על ידי ד"ר מלכה יאיון לתלמידי תיכון

קשר לתכנית הלימודים: אלקטרושליליות הקשר קוטבי, קוטביות הקשר, קביעת פיזור המטען על פני קשר .

דף קובץ עבודה לתלמיד

קובץ עבודה למורה