רכיבי נגישות
- הדגשת ניווט מקלדת
-
בחר גודל פונט
-
בחר קונטרסט
- איפוס הגדרות נגישות
מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית
עופרת - המתכת ממנה יוצרים קליעים
להלן תקציר הנאמר בסרטון למי שלא כ"כ מסתדר עם האנגלית (בסגנון רוסי):
היום אספר לכם על עופרת Pb הנמצאת בתחתית טור 4 של הטבלה המחזורית.
מבין היסודות הלא רדיואקטיביים, לעופרת יש את המסה המולרית הגבוהה ביותר.
עופרת היא רכה, צבעה כסוף והיא ניתנת לחריטה בקלות מכיוון שהיא פי 1.5 יותר רכה מזהב. העופרת גם ניתכת בקלות. היא בעלת נקודת המכה של 327 מעלות צלסיוס וניתן ליצור ממנה מטילים בקלות או לעצב אותה בצורות שונות.
העופרת מאוד יציבה באוויר והיא גם אינה מגיבה עם תמיסות של חומצה. עם זאת, עופרת ותרכובותיה די רעילות וצריך להיזהר כשעובדים עם מלחי עופרת. ברומא העתיקה, השתמשו בעופת לייצור צינורות וכלים. הרומאים לא ידעו על הרעילות של עופרת, והם כתוצאה מכך סבלו מפגיעות מנטליות וגופניות. השימוש התכוף בעופרת בכל תחומי החיים ברומא נחשב אחד הגורמים להתמוטטות האימפריה הרומית.
בהמשך הסרטון מובאים כמה ניסויים נחמדים עם עופרת, או לייתר דיוק עם תרכובותיה.
בניסוי הראשון מערבבים תמיסת נחושת חנקתית תמיסה חמה של אשלגן יודי. לאט נוצרים בישים של עופרת יודית כאשר ההתערובת מתקררת. הפתיתים נראים כמו קישוטי זהב. בניסוי זה הגשמנו את אחת השאיפות הגדולות של האלכימאים של ימי ביניים - הפכנו עופרת לזהב, אם כי זה רק אשליה כימית. ניסוי זה ידוע גם בשם גשם הזהב.
לצורך הניסוי השני נשחרר פיסת אבץ לתוך תמיסת עופרת אצטט. עם הזמן, שכבה של גבישי עופרת תתחיל לגדול על האבץ בשל תגובת חמצון-חיזור בין יוני העופרת ליוני האבץ.
בגלל מחירה הנמוך וצפיפותה הגבוהה, העופרת נמצאת בשימוש נרחב בימינו: לצורך ייצור קליעים לכלי לנשק, בייצור מצברי עופרת-חומצה לרכב, כסגסוגת לאפודי לחימה וליצירת לוחות הגנה מפני קרינה מייננת.
הפרויקט מבוצע עפ"י מכרז 09/07.13 עבור המזכירות הפדגוגית, משרד החינוך.
© כל הזכויות שמורות למשרד החינוך
כל הקבצים הנמצאים באתר זה נועדו אך ורק לשימושם האישי של מורי הכימיה ולהוראה בכיתותיהם. אין לעשות שימוש כלשהו בקבצים אלו לכל מטרה אחרת ובכלל זה שימוש מסחרי; פרסום באתר אחר (למעט אתר בית הספר בו מלמד המורה); העמדה לרשות הציבור או הפצה בדרך אחרת כלשהי של קבצים אלו או כל חלק מהם.
* * *