רכיבי נגישות
- הדגשת ניווט מקלדת
-
בחר גודל פונט
-
בחר קונטרסט
- איפוס הגדרות נגישות
מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית
טעם של כימיה
פיתוח: ד"ר אורית הרשקוביץ וצביה קברמן, המחלקה להוראת הטכנולוגיה והמדעים, הטכניון.
ראש הפרוייקט: פרופ´ יהודית דורי, המחלקה להוראת הטכנולוגיה והמדעים, הטכניון.
יועץ מדעי: פרופ. אורי קוגן, הפקולטה להנדסת מזון וביוטכנולוגיה, הטכניון.
היחידה עוסקת בכימיה של מזון, מרכיביו וטעמיו השונים והיא בבחינת "טעימה" מהתחום הרחב הקשור בהיבטים כימיים של מזון.
יחידת הלימוד משלבת בין הכרת מושגים בסיסיים בתחום המזון, תוך יישומם בידע אשר נרכש בלימודי הכימיה, לבין מגוון מיומנויות חשיבה. מיומנויות אילו כוללות:
- הבנה כימית בארבע רמות ההבנה - הקשר בין מבנה, קישור, תכונות ותפקוד חומרים הקשורים במזון;
- מעברים בין צורות ייצוג של מידע:
- מילולי לטבלה וגרף ולהיפך. ניתוח טבלאות וגרפים;
- מודלים שונים לייצוג מולקולרי;
- איתור מידע באינטרנט וניתוחו;
- ניתוח היבטים מוסריים הקשורים במזון.
נושאי הלימוד נבחרו בהתאם לקריטריונים הבאים:
- כוללים מושגים מוכרים מחיי היומיום ובעלי עניין לתלמיד;
- ניתן להבין את העקרונות הכימיים הקשורים במושגים השונים, בעיקר תוך התבססות על הידע הכימי שנרכש בלימודי הכימיה הקודמים;
- הנושאים הם מרכזיים ובעלי רצף לוגי, ושילובם ביחידה מאפשר פתיחת צוהר לתחום הרחב הקשור בכימיה של מזון.
מבנה יחידת הלימוד
היחידה מכילה חמישה נושאים מרכזיים:
מזון למחשבה - פרק המהווה פתיחה לכל הנושא והוא כולל שלושה תתי נושאים מרכזיים: בעיית הרעב העולמי, מרכיבי המזון העיקריים (אבות המזון) והיבטים אנרגטיים של מזון.
שומנים, פחמימות וחלבונים - שלושה פרקים העוסקים במרכיבי המזון העיקריים, במבנה הכימי שלהם ובהכרת מושגים בסיסיים בתחום.
טעמים של כימיה - פרק הסיום ביחידה, עוסק בכימיה של טעמי המזון. בפרק באים לידי ביטוי הן הידע הכימי שרכש התלמיד בלימודי הכימיה הקודמים והן הידע שרכש ביחידת הלימוד עצמה.
מפיץ הספר: הוצאת יסוד
החופר 34 חולון
טל: 03-5587990