רכיבי נגישות
- הדגשת ניווט מקלדת
-
בחר גודל פונט
-
בחר קונטרסט
- איפוס הגדרות נגישות
מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית
דיון תוכני לגבי קוטביות של מולקולות
בקהילה המובילה עלה דיון תוכני לגבי קוטביות של מולקולות.
המורים דנו בסוגיה – כיצד להסביר מדוע המולקולה NCl3 היא קוטבית, אם ההפרש האלקטרושליליות של הקשר N-Cl הוא 0.
במפגש הקהילה של המורים המובילים הם תיארו כיצד הם מסבירים לתלמידים שזוג האלקטרונים הבלתי-קושרים על אטום החנקן מעוות את המבנה ויוצר פיזור אלקטרונים המוביל לקוטביות.
למעשה מורים הרגישו שהם לא שלמים עם ההסבר.
אחת המורות המובילות אמרה: "אני לימדתי את התלמידים שכאשר פיזור האלקטרונים לא אחיד, המולקולה קוטבית. בגלל זוג האלקטרונים הלא קושר במולקולות בעלות מבנה זוויתי ופירמידה משולשת, תמיד הפיזור לא אחיד ויש קיטוב."
מורה אחר אמר כי: "פשוט לפי הצורה. אני מלמדת שפירמידה משולשת תמיד קוטבית"
כדי להגיע להבנה יותר עמוקה של הסוגיה פנינו לפרופ' איגור לובמרסקי, ממכון ויצמן, אשר שלח לנו את התשובה הבאה:
Shalom Ron,
It is only partially correct way of looking at it. Indeed, it has a small dipole moment ( 0.6D( Electronegativity does not give a full picture. It is a “concept” that tries to mix three different values: ionization energy, electron affinity and cohesion energy in one. The values for N and Cl differ: electron affinity for N is <0, while for Cl 3.61 (largest known). Therefore, it is unreasonable to expect that the bond will be perfectly non-polar. In fact there are almost no non-polar bonds. Please call me for more explanation…
Regards,
Igor
כלומר: נדיר למצוא קשר שהוא כלל לא קוטבי כיוון שלא רק אלקטרושליליות משחקת תפקיד אלא גם אנרגית יינון. כך שלכל אחד מהקשרים במולקולה יש קיטוב קטן וכאשר סוכמים את הווקטורים של הקשרים מתקבלת מולקולה בעלת קיטוב קבוע קטן.
המורים הבינו שההסבר שהם נתנו אינו הסבר מדעי ועלה הרעיון "אם רוצים לדייק אפשר ללמד שיש גורמים נוספים לאלקטרושליליות שמשפיעים על קוטביות קשר. מעניין לחקור את זה לעומק".