רכיבי נגישות
- הדגשת ניווט מקלדת
-
בחר גודל פונט
-
בחר קונטרסט
- איפוס הגדרות נגישות
מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית
נולד אייזק אסימוב ממציא שלושת חוקי הרובוטיקה
ב-2 בינואר 1920 נולד אייזק אסימוב ממציא שלושת חוקי הרובוטיקה ( Isaac Asimov )
אייזק אסימוב היה ביוכימאי וסופר יהודי יליד ברית המועצות. במשך שנות פעילותו כתב למעלה מ־500 ספרים בתחומים שונים, אולם את עיקר פרסומו קנה ככותב ספרי מדע בדיוני. כמחווה לפועלו נקרא אסטרואיד על שמו (5020 Asimov).
אסימוב נולד למשפחה יהודית בעיירה בגבול בין בלארוס ורוסיה, והוריו קראו לו יצחק, שם בו השתמש כל חייו בראיונות לעיתונות העברית. בשנת 1923 היגרה משפחתו לארצות הברית, שם גדל בברוקלין, כשהוא מחלק את זמנו בין בית הספר בבוקר וחנות הממתקים והעיתונים שפתחו הוריו בשכונה.
אסימוב ראה לראשונה חוברות מדע בדיוני בחנות של הוריו והחל לקרוא בהן. סיפורים החל לכתוב בעצמו בגיל 17 ומכר אותם למגזינים של מדע בדיוני, שהיו פופולאריים מאוד אז. בגיל 19 השלים אסימוב תואר ראשון במתמטיקה, ובגיל 28 קיבל תואר דוקטור. הוא היה חבר וסגן נשיא איגוד " מנסה " שבו חברים בעלי מנת משכל של 140 ומעלה.
הסיפור הקצר האהוב ביותר על אסימוב עצמו נכתב בשנת 1956 באחר צהרים אחד, ואסימוב העיד שלא נאלץ לבצע כל עריכה בכתיבתו. מדובר בסיפור: " השאלה האחרונה " שהתפרסם אחר כך בקובץ הסיפורים " מחר כפול תשע ". הסיפור דן באפשרות שניתן יהיה להתגבר על העובדה ש האנטרופיה תמיד תעלה.
אסימוב כתב ספרי בלשים קלאסיים שהתרחשו בסביבה עתידנית ומתוכנתת, סביבה שגם היום, למעלה מחמישים שנה לאחר שנכתבה, נותרה זרה ומרוחקת כשהייתה. חלק גדול מספריו נסבו על רובוטים ונכתבו בעיקר במטרה להוריד את הפחד של האנושות מהשתלטותם. לשם כך הוא "ייצר" את הרובוטים שלו בכפוף לחוקים הבאים:
- לא יפגע רובוט לרעה בבן-אדם, ולא יניח, במחדל, שאדם יפגע
- רובוט חייב לציית לפקודותיו של אדם, ובלבד שפקודות אלה אינן עומדות בסתירה לחוק הראשון.
- רובוט חייב להגן על קיומו, ובלבד שהגנה זו אינה עומדת בסתירה לחוק הראשון או לחוק השני.
ב-1964 פרסם אסימוב בעיתון "ניו יורק טיימס", מאמר מקיף שהצליח לחזות בצורה מרשימה את העתיד של 2014. בין השאר, הוא חזה שפאנלים מוארים בתקרה יהפכו להיות חלק אינטגראלי ממשרדים, שהמטבח יהפוך לממוכן יותר עם מכשירים שידעו להכין קפה ממים ולקלות לחם, את המזעור של מחשבים כך שיוכלו להיות קטנים מספיק לתפקד כמוח של מכונות ורובוטים, וכן את היצור של תחנות כוח סולאריות מתקדמות ותחליפי בשר צמחיים. בתחום המדיה, צדק אסימוב בהחלט - הוא חזה שנראה את הקמתם של בתי קולנוע עם מסכי תלת ממד וכי טלוויזיות ענקיות וצמודות קיר יחליפו את המסכים הישנים. הוא גם ראה כי לא מעט גגות בתים יהפכו להיות גינות חקלאיות, וכיצד מכוניות יהפכו להיות ללא נהג - מהפכה קרובה במיוחד.
ברמה החברתית, אסימוב חזה כי לא מעט משרות יוחלפו על ידי מכונות, שלא מעט עבודות אנושיות יתמקדו בפיתוח, תחזוק ויצור של מכונות חדשות ושענף הפסיכיאטריה יתחזק ויהפוך לחשוב במיוחד בגלל העלייה בגורמים כמו לחץ ושעמום כתוצאה משינויים חברתיים וחדירה של טכנולוגיה לחברה האנושית.
אסימוב טעה במספר תחזיות - הוא צפה כי מחשבים ישמשו בעיקר דור חדש של רובוטים מתקדמים, וכי לא מעט מהאנושות תעבור דווקא לבתים תת-קרקעיים. במטבח, הוא חשב כי המיכון יאפשר לנו להכין ארוחות שלמות מראש, במקום להבין כי דווקא טיב האוכל והארוחות ישתנה יחד עם המיכון.
רוב המהפכות הגדולות שאסימוב קיווה להן גם לא קרו. אין לנו עדיין מדרכות נעות בכל מקום, חבילות לא נעות ממקום למקום באמצעות צינורות פניאומאטיים, ועדיין לא הקמנו מושבות על הירח.