רכיבי נגישות
- הדגשת ניווט מקלדת
-
בחר גודל פונט
-
בחר קונטרסט
- איפוס הגדרות נגישות
מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית
נוצר היהלום המלאכותי הראשון
יהלומים היו במרכזה של אחת המלחמות הגדולות בין כוחות השוק – חברת דה-בירס לכריית יהלומים מצד אחד, ומאידך, הכימאים אשר ידעו, מימי אנטואן לבואזיה, כי יהלום אינו אלא פחמן טהור, ולכן, מאז נעשו אין ספור ניסיונות לייצר יהלומים סינתטיים מפחמן.
ב-1941השיקו בחברת ג´נרל אלקטריק פרויקט שמטרתו הייתה לסנתז יהלומים מלאכותיים וב-1954 הציג העיתון Nature את תוצאות עבודתו של טרייסי הול (Tracy Hall) שעבד עבור ג´נרל מוטורס.
סיפורם של היהלומים הסינתטיים הוא למעשה סיפורו של טרייסי הול והמלחמה שנוהלה נגדו. הול נולד במדינת יוטה, גיבור נעוריו היה תומס אדיסון וכבר בהיותו בכיתה ד´ הכריז שהוא יעבוד באחד הימים בג´נרל אלקטריק.
הול הגשים את חלומו וצורף לצוות שעסק בפרויקט הלחץ הגבוה Project Superpressure)( שמטרתו הייתה ייצור יהלומים. כאשר הצטרף הול לצוות, התכוונה ג´נרל אלקטריק לרכוש מדחס במחיר של 125,000$, אך הם סרבו לבחון מדחס שהוא פיתח ורק 1,000$ היו דרושים לסיימו. למרות זאת הצליח הול לסיים את המדחס ההידראולי שלו וב-16 בדצמבר, 1954, ביום בו כל העובדים היו בחופשת חג המולד, נוצרו היהלומים המלאכותיים הראשונים: "ידי החלו לרעוד, לבי הלם בפראות וברכי התקפלו ולא יכלו לשאת את משקל גופי. עיניי קלטו את הנצנוץ של עשרות גבישים קטנים".
כדי להבין את התרגשותו של הול, יש לזכור כי לא מדובר בייצור יהלומים לצורכי נוי אלא לתעשייה. ליהלום תכונות רבות כמו קשיחות, יכולת עמידה בלחצים גבוהים, עמידות בפני קורוזיה ובפני קרינה וחום, תכונות בידוד מעולות, שקיפות איכותית, ותכונות רבות נוספות המעמידות את היהלום כחומר גלם קריטי המשמש את תעשיות הטכנולוגיה. ג´נרל אלקטריק הרוויחה מיליארדי דולרים אבל הבונוס היחידי שקיבל הול הייתה מנייה בשווי של 10$.