רכיבי נגישות
- הדגשת ניווט מקלדת
-
בחר גודל פונט
-
בחר קונטרסט
- איפוס הגדרות נגישות
מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית
רוברט וילהלם בונזן
ב-31 מרץ, 1811 נולד רוברט וילהלם בונזן, Robert Wilhelm Bunsen
בונזן היה כימאי גרמני אשר לזכותו נזקפים הישגים רבים בשטח הכימיה. הוא בודד את היסוד מגנזיום ומצא שבתגובת הבעירה שלו מתקבל אור חזק. במשך כמאה שנים שימשה תגובה זו להבזקים בהם השתמשו צלמים.
Cacodyl, Tetramethyldiarsane,
(CH3)2As—As(CH3)2
חשיבות המחקר הזה הייתה בזאת שהיא הביאה לתובנה גדולה יותר של מהות הרדיקל המתילי. בהמשך מחקרים אלה גילה בונזן כי ברזל חמצני הידרטי משמש כסוֹתְרָן (אנטידוט antidote ), חומר בו משתמשים עד היום במקרה של הרעלת ארסן. בונזן זכה להוקרה בעולם המדע בעיקר בגלל הקושי והסכנה שבעבודה עם הקקודיל שהוא חומר רעיל ומתלקח בקלות. ואכן הוא שילם מחיר יקר על עבודתו זאת. הוא כמעט מת מהרעלת ארסן וכתוצאה מפיצוץ בזמן ניסויים עם קקודיל גם איבד את עינו הימנית.
ב-1852 עבר בונזן לאוניברסיטת היידלברג ושם ערך סידרה של תגובות אלקטרוליזה בהן הצליח לבודד את יסודות הבאים: כרום, מגנזיום, אלומיניום, מנגן, נתרן, בריום, סידן וליתיום.
בונזן העיד על עצמו שהיה כל כך עסוק בעבודתו המדעית, ש"מעולם לא היה לו זמן להתחתן". ואם לצטט את אייזק אסימוב , "האמירה הזאת בוודאי לא היתה הלצה גמורה, מפני שעבודתו היתה תובענית לא פחות מאשר משפחה, וגם לא תמיד נדיבה ביחסה כלפיו".
חומר קריאה נוסף על רוברט בונזן.
תמונה של מבער בונזן