מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית

אתר נגיש חיפושדלג על חיפוש
Bannersדלג על Banners
חיפושדלג על חיפוש
סגירה
תוכן העמודדלג על תוכן העמוד

ג'וזף בלייק אפיין את הפחמן הדו-חמצני

22/07/2015
ג'וזף בלייק אפיין את הפחמן הדו-חמצני (הגדל)
ב-11 ביוני 1754 ג'וזף בלייק (Joseph Black) אפיין את הפחמן הדו-חמצני
הפחמן הדו-חמצני התגלה על ידי כימאי הפלמי יאן בפטיסט ואן הלמונט במאה ה-17. כאשר הכימאי שרף עץ בכלי סגור, הוא גילה כי מסת העשן הייתה קטנה בהרבה ממסת העץ ההתחלתית. הסברו לתופעה היה קיומו של גז בלתי נראה הנפלט בנוסף לעשן. מאפייני הפחמן הדו-חמצני נחקרו באופן יסודי יותר בשנת 1750 על ידי הפיזיקאי הסקוטי ג´וזף בלאק. הוא גילה שכאשר מחממים אבן גיר עם חומצות, נוצר גז שהוא צפוף מאוויר רגיל, ולא ניתן לנשימה או יוצר להבה. כמו כן הוא גילה שכאשר מוכנס לתמיסה מימית של סיד נוצר משקע של סידן פחמתי. הוא השתמש בתופעה זו כהסבר לכך שפחמן דו-חמצני מיוצר על ידי נשימת בעלי חיים ותסיסת חיידקים.
כיום מהווה הפחמן הדו-חמצני 0.0314% מן האטמוספירה של כדור הארץ אך לאחר שנברא כדור הארץ, קליפתו הייתה דקה, שברירית וסדוקה. קליפה זו אפשרה מספר רב של התפרצויות געשיות. בהתפרצויות געשיות אלו נפלטו גזים רבים. בשלב זה השתנה הרכב האטמוספרה והיא הכילה את הגזים הבאים: פחמן דו-חמצני, חנקן, גופרית, אדי מים ועוד הרכב זה של אטמוספרה הנו רעיל ואינו מאפשר את קיומו של הצומח והחי.
במהלך השנים הופיעו יצורים חד-תאיים פרימיטיביים. יצורים חד-תאיים פשוטים אלו, העשויים תא אחד כפי ששמם מרמז, השתמשו בפחמן הדו-חמצני ובקרינת אור השמש כדי להפיק מזון ואנרגיה. בתהליך המרה זה, הנקרא הטמעה (פוטוסינתזה), נפלט חמצן כתוצר לוואי. כתוצאה מפעילות חד-תאית זו שוב השתנה הרכב האטמוספרה והכיל פחות פחמן דו-חמצני וגזים רעילים אחרים ויותר חמצן
כיום מודאג העולם מ אפקט החממה אותו מאשימים כגורם האחראי ל התחממות כדור הארץ . האשם העיקרי המזוהה בדרך כלל הוא הפחמן הדו-חמצני אם כי קיימים גזים נוספים כפי שמצוטט על-ידי ויקיפדיה:
גז חממה
אחוזי השפעה על אפקט החממה
אדי מים
36-70%
פחמן דו-חמצני
9-26%
מתאן
4-9%
אוזון
3-7%
דרג את הכתבהדירוג כתבה ג'וזף בלייק אפיין את הפחמן הדו-חמצני: 0
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
ללא מדרגים
עבור לתוכן העמוד