רכיבי נגישות
- הדגשת ניווט מקלדת
-
בחר גודל פונט
-
בחר קונטרסט
- איפוס הגדרות נגישות
מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית
נולד נילס בוהר
ב-7 באוקטובר 1885 נולד נילס בוהר, Niels Bohr.
בוהר היה פיזיקאי דני אשר קיבל ב-1922 פרס נובל לפיזיקה על מחקריו במבנה האטום ובפליטת קרינה מן האטומים. בוהר למד פיזיקה באוניברסיטת קופנהגן וב-1911 קיבל את הדוקטורט על עבודה שעסקה באלקטרונים שבמתכות. באותה שנה עבר לאוניברסיטת קיימברידג´ לעבוד עם ג´ ג´ תומסון (Joseph John Thomson), אבל משום שלא הסתדר עמו, עבר תוך זמן קצר, לאוניברסיטת מנצ´סטר לעבוד עם ארנסט רתרפורד (Ernest Rutherford) שחקר את מבנה האטום.
בוהר פיתח תיאוריה על מבנה האטום אשר לפיה האלקטרונים נעים סביב גרעין מרכזי טעון חיובית. התכונות הכימיות של האטומים נקבעות על-ידי מספר האלקטרונים במסלולים החיצוניים. הוא הציע גם שהאלקטרונים עשויים לעבור ממסלול אחד לאחר וכי כאשר אלקטרון עובר ממסלול גבוה לנמוך יותר, ייפלט פוטון. מודל זה, הידוע בשם מודל בוהר , היה שלב חיוני בפיתוח של מכניקת הקוונטים .
בשנת 1941, בעת הכיבוש הנאצי של דנמרק, ביקר אצל בוהר תלמידו לשעבר, ורנר הייזנברג (Werner Karl Heisenberg) שעמד באותה עת בראש התוכנית הגרמנית לפיתוח נשק גרעיני, ובוהר שמע ממנו על התוכניות הגרמניות בתחום זה (המחזה "קופנהגן", שהוצג גם בישראל, עוסק בשאלה מה היה יכול לקרות במפגש דרמטי זה). נילס בוהר היה ידיד נאמן של מדינת ישראל. הוא עקב אחר הישגיהם של אנשי מדע ישראליים בפיזיקה גרעינית והיה בקשר עם מדעני מכון ויצמן, שאף העניק לו תואר כבוד באחד מביקוריו הרבים בישראל. בראשון לציון קיים רחוב הנקרא על שמו של חתן פרס הנובל, נילס בוהר:
תמונה של בוהר: By The American Institute of Physics credits the photo [1] to AB Lagrelius & Westphal, which is the Swedish company used by the Nobel Foundation for most photos of its book series Les Prix Nobel. (Niels Bohr's Nobel Prize biography, from 1922) [Public domain], via Wikimedia Commons