רכיבי נגישות
- הדגשת ניווט מקלדת
-
בחר גודל פונט
-
בחר קונטרסט
- איפוס הגדרות נגישות
מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית
נולד תומאס צ'אק שמצא כי רנ''א יכול לתפקד כאנזים
ב-8 בדצמבר 1947 נולד תומאס צ'אק ( Thomas Robert Cech ) שמצא כי רנ"א יכול לתפקד כאנזים
תומאס צ'אק הוא ביוכימאי וביולוג מוליקולרי אמריקאי. הוא נולד בשיקגו, ארה"ב, וכבר מגיל צעיר התעניין במדע באופן כללי ובכימיה בעיקר. ב-1966 הוא החל את לימודיו הגבוהים בקורסים שונים בהיסטוריה וספרות. עם זאת, ב-1975 הוא השלים את הדוקטוראט שלו בכימיה באוניברסיטת ברקלי.
פריצת הדרך המדעית שעשה צ'אק יחד עם עמיתו סידני אלטמן (Sidney Altman) ואשר עליה קיבלו שניהם את פרס נובל בכימיה הייתה התגלית כי החומר הגנטי המכונה רנ"א (RNA) יכול לפעול גם באופן קטליטי, כמו אנזים. קודם לכן היה ידוע שלחלבונים יש פעילות קטליטית בתא ואילו הרנ"א נחשב בעל תפקיד פסיבי בהעברת מידע גנטי וכשלד מולקולרי שאליו מתחברים החלבונים הפעילים. התגלית של צ'אק ןאלטמן הביאה להיפותזה שרנ"א בעל תכונות קטליטיות התפתח לפני החלבונים והדנ"א, והוא המהווה את מקור החיים. השערת עולם ה-RNA מציעה כי צורות החיים הקדומות ביותר היו בנויות ממולקולות RNA שמילאו הן את תפקיד החומר התורשתי המגולם היום על ידי ה- DNA והן את תפקיד האנזימים המגולם היום על ידי החלבונים. השערה זו נסמכת על גילוייהם של צ'אק ואלטמן כי מולקולת RNA מסוגלת לאחסן, להעביר ולשכפל מידע גנטי ולבצע פעילות קטליטית.
בשלב הבא עבר צ'אק עם עמיתיו מן העולם של RNA לחקור את הפעילות של קומפלקסים של RNA-חלבו (RNA-protein complexes) RNP ן את הטלומראז שהוא האנזים האחראי על הוספת יחידות ל טלומרים .
טלומרים נמצאים בקצה כל כרומוזום בתא, ומגינים עליו, ממש כמו פיסות הפלסטיק הקטנות המגנות על שרוך נעל. עם כל חלוקה של התא, דהיינו הכפלה של הכרומוזומים, כל כרומוזום מתקצר מעט. אלמלא הטלומר, היה הכרומוזום מתקצר בחלק מהמידע הגנטי החיוני שלו. הטלומר, בקיומו בקצה הכרומוזום, "מקריב" את עצמו ומתקצר במקום החומר הגנטי עצמו. האנזים טלומראז מתקן את קיצורו של הטלומר ומאריך אותו מחדש. הוא מוסיף רצף נוקלאוטידים ספציפי (TTAGGG אצל כל בעלי החוליות), לקצה '3 של גדיל דנ"א, באזור הטלומרים ובכך מאריך את הטלומר מחדש ומונע לפחות חלק מהתקצרותו. האנזים עובד בשיטת רוורס טרנסקריפטאז ומחזיק גדיל רנ"א משלו המשמש כתבנית להארכת הטלומרים המתקצרים לאחר כל מחזור תא .