רכיבי נגישות
- הדגשת ניווט מקלדת
-
בחר גודל פונט
-
בחר קונטרסט
- איפוס הגדרות נגישות
מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית
הטיסה הראשונה בכדור פורח
ג´וזף-מישל וג´אק-אטיין מונגולפייה היו שני אחים, בנים למשפחה של יצרני נייר שיום אחד ישבו מול האח ושיחקו עם שקיות נייר. להפתעתם, כאשר התמלאו השקיות בעשן שיצא מן האח, הן החלו לעלות כלפי מעלה לתקרת החדר ושם שהו כמה דקות עד שנפלו.
לאחר גילוי זה בביתם ולאחר ניסויים בדגמים קטנים שארכו כשנה, הם בנו כדור פורח עשוי בד משי מרופד בנייר, ברוחב של 12 מטר שמשקלו היה 250 קילוגרם, והציגו אותו בכיכר השוק בעיירה מול קהל רב שבא לראות את המאורע הגדול. האחים הדליקו מדורה גדולה ואת השק הגדול הניחו מעל האש, לאחר כמה דקות השק החל להתמלא אוויר חם והתרומם באוויר, השק הגיע לגובה של קילומטר מהרצפה עד שהאוויר התקרר והשק חזר לקרקע, האנשים בקהל התלהבו ממראה השק שמתרומם ומחאו לאחים כפיים.
קשה להאמין אבל בטיסה הראשונה בכדור פורח היו שלושה נוסעים יוצאי דופן. מכיוון שעד אותו זמן בני אדם מעולם לא עלו מעלה לשמיים, האחים לא ידעו האם דבר זה הוא בטוח וכך הנוסעים הראשונים שעלו השמיימה עם כדור פורח היו לא אחרים מאשר כבשה, תרנגול וברווז!
בשנת 1783, לאחר שהחיות האמיצות נחתו בשלום וקיבלו עיתור גבורה, הרגישו האחים בטוחים מספיק לנסות טיסה מאוישת. בתחילה, הודיע המלך לואי ה-16 שהטייסים הראשונים יהיו פושעים מורשעים. אבל, למרות זאת, ביקשו פיזיקאי צעיר בשם ז´אן פרנסואה דה רוזייר והמרקיז פרנסואה ד´ארלנדה את הכבוד להיות הראשונים. הם טסו מעל שמי פריס במשך 25 דקות למרחק של כ-9 קילומטר ובגובה של כ-100 מטר והפכו לאנשים הראשונים שטסו בשמיים אי פעם! בטיסה הראשונה המאוישת הזו, מעל פריז, שימש תבן בוער כמקור החימום לאוויר הכלוא בכדור.
מאז השתמשו צבאות שונים בכדורים בלתי מאוישים למטרות ריגול, נפוליון תכנן לפלוש לאנגליה בעזרת צי של כדורים פורחים ואפילו כאן אצלנו בישראל ב-16 באפריל 1981 ניסו שני מחבלים לחדור לשטח ישראל באזור מנרה בעזרת כדור פורח.