מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית

אתר נגיש חיפושדלג על חיפוש
Bannersדלג על Banners
חיפושדלג על חיפוש
סגירה
תוכן העמודדלג על תוכן העמוד

מידעון מקורות אנרגיה מתחדשים וגז טבעי מאי 2018

17/06/2018 16:55:33

אנרגיה באקטואליה

פרויקט "שמים כחולים" אותו מוביל שר ביטחון הפנים, גלעד ארדן, יינצל את הגגות השטוחים של תחנות משטרה, תחנות כיבוי אש ובתי סוהר בארץ כפלטפורמה להצבת מערכות של תאים
פוטו וולטאים אשר יספקו אנרגיה בהספק של 750 קילוואט. עוד על הפרויקט   כאן

פיתוח טכנולוגי מתקדם, אשר פותח בישראל, אפשר הצבת  מערכות סולאריות בשטח נרחב על הגדה של מאגר המים בחן בעמק חפר. האתגרים בהצבת מערכת כזו כוללים הבטחת יציבות סוללת העפר שתוחמת את המאגר, וחיבור יציב של הפנלים לסוללה. שלב הפיתוח שנמשך שש שנים הניב במקביל לפתרון הבעיות והקמת המערכת גם הצעות לפטנטים רבים בתחום. ייצור האנרגיה השנתי של המערכת צפוי להגיע לכ-4.1 מיליון קו"ש (קילו וואט שעה). הסרטון הבא   מתאר את שלבי הקמת הפרויקט.

שלב ראשון ברפורמה בחברת החשמל יוצא לדרך. שלב זה כולל  ניהול של כמה תחנות כוח כיחידה אחת, דבר אשר יחסוך במשאבים ובכוח אדם. דוגמה ליחידה חדשה כזו היא אחוד תחנות הכוח חגית ותחנת הכוח אלון תבור שבצפון. עוד על הרפורמה המתוכננת   בקישור כאן  
יש לי כימיה

כיצד מפרידים בין פיסות אלומיניום לפיסות של מתכות אחרות?  
זו שאלה משמעותית למפעל RDF – Refused Derived Fuel ׁ(דלק שמקורו בשאריות).  
ראו סרטון כאן   המתאר את ההפרדה במפעל RDF  באופן כללי. ומה עם הפרדת המתכות? כאשר מניעים מגנט ליד מתכת שאינה נמשכת למגנט אבל מוליכה, כגון אלומיניום, בגלל "ים" האלקטרונים שבה, נוצרים במתכת זרמים חלשים של אלקטרונים הפועלים בעצמם כמגנטים וגורמים לדחייה מסוימת בין האלומיניום למגנט.  
 
אם נניח על מגנטים מסוע מעגלי ועליו  חלקיקי מתכת, הרי שהמתכות יפלו ממנו כאשר יגיעו לקצה. אולם המתכת הנמשכת למגנט תיפול בזווית שונה מהמתכת שאינה נמשכת למגנט אלא נדחית ממנו, כגון אלומיניום.   להלן קישור   ובו אנימציה המבהירה נקודה זו. 
הוראת כימיה
המורה נורית דקלו המלמדת בתיכון הרב תחומי בפתח תקוה, יצאה עם תלמידיה לפארק חירייה וכך היא כותבת: "מטרת הסיור הלימודי הייתה  הרחבת הידע המדעי וחשיפה ליישומים טכנולוגיים ותעשייתיים של מקצוע הכימיה".  
 
הסיור כלל:
ביקור במרכז לחינוך סביבתי חירייה. הסיור כולל לימוד וצפייה בתהליכי המיון, המחזור והפקת חומרי דלק במפעל RDF כמו כן, במרכז לחינוך סביבתי נערוך ניסוי הפרדת חומרים תוך שימוש בשיטות כימיות.  
 
בעקבות הסיור התלמידים התבקשו להכין משימת סיכום – פוסטר/מיצג/סרטון/עלון הסברה הנוגע לאחד הנושאים בהם עסק הסיור מתוך הנושאים הבאים:
  1. "חירייה – המרכז לחינוך סביבתי" העוסק בפסולת ובתרבות הצריכה, המחזור, צמצום הפסולת והטיפול בפסולת. בהיבט זה יש להתייחס לדברי השר לאיכות הסביבה גלעד ארדן 2011: "החזון שלנו – אפס פסולת ההולכת להטמנה עד 2020"
  2. מפעל ייצור פתיתי דלק מוצק – מפעל RDF   בו יוצרים אנרגיה מפסולת. בהיבט זה יש להתייחס לשיטות ההפרדה בהם משתמשים במפעל ודרך ייצור פתיתי הדלק. 
  3. הפיכת זבל לאמנות במרכז לחינוך סביבתי. בחירייה ראינו שזבל יכול להפוך לחומר גלם. 
  4. חירייה כתחנת מעבר ומתקן למיון וטיפול באשפה.
כאן קישור   לאחד התוצרים, פוסטר, אותו כתבו תלמידיה של נורית. באיור חלק מהפוסטר הדיגיטלי

 

זכויות והרשאותדלג על זכויות והרשאות

הפרויקט מבוצע עפ"י מכרז 09/07.13 עבור המזכירות הפדגוגית, משרד החינוך.

 © כל הזכויות שמורות למשרד החינוך

 

כל הקבצים הנמצאים באתר זה נועדו אך ורק לשימושם האישי של מורי הכימיה ולהוראה בכיתותיהם. אין לעשות שימוש כלשהו בקבצים אלו לכל מטרה אחרת ובכלל זה שימוש מסחרי; פרסום באתר אחר (למעט אתר בית הספר בו מלמד המורה); העמדה לרשות הציבור או הפצה בדרך אחרת כלשהי של קבצים אלו או כל חלק מהם.

התמונות באתר זה הורדו ברישיון מאתר Shutterstock אלא אם כן נכתב אחרת

*  *  *

עבור לתוכן העמוד