המרכז הארצי למורי הכימיה

מרכז ארצי למורי הכימיה - עמוד הבית

אתר נגיש חיפושדלג על חיפוש
Bannersדלג על Banners
חיפושדלג על חיפוש
סגירה
תוכן העמודדלג על תוכן העמוד

גז טבעי וגפ"מ כמקור אנרגיה

כאשר אנחנו רוצים לבשל - מבעירים אש בכיריים, מגיע גז למבערים, הגז נשרף ונפלטת אנרגיה בצורת חום וקרינה. מניחים עליהם את הסיר עם התבשיל (בהנחה שלא משתמשים בכיריים חשמליים) - ולאחר זמן מתפשט בבית ריח נפלא של תבשיל.

האם חשבתם:

מהיכן מגיע הגז שנשרף? מה ההרכב שלו? מדוע הוא נשרף? האם אינו מסוכן? ...

 

חלק ממשקי הבית בישראל משתמשים ב"גז בישול" כמקור אנרגיה לבישול ולחימום ביתי. מרביתם משתמשים ב"גז בישול" שהוא גז פחמימני מעובה  (גפ"מ). כיום יש משקי בית מעטים המשתמשים בגז טבעי כמקור אנרגיה לשימוש ביתי. הגז הטבעי זול יותר, בטיחותי יותר, וירוק יותר מגפ"מ. במים הכלכליים של ישראל (אזור ימי בו למדינה יש זכויות מיוחדות לחיפושים ולשימוש במשאבים ימיים) נמצאו עתודות רבות של גז טבעי המאפשרות שימוש בו לשנים רבות.

 

אז, מדוע משתמשים בארץ בגפ"מ ולא בגז טבעי?

עובדה זו נובעת מהעדר תשתיות לחלוקת גז טבעי לצרכנים. עד היום חוברו בישראל שכונות בודדות בערד ובדימונה לרשת הגז הטבעי בדרום הארץ. ב-2019 אמורות להתחבר גם שכונות חדשות באופקים.

 

ומה בעתיד?

בחוק ההסדרים של ממשלת ישראל לשנת 2019 נקבע כי 40 מיליון ש"ח יוקצו לחיבור שכונות נוספות לרשת חלוקת הגז הטבעי. בתכנון חיבור הדרגתי של שכונות חדשות וגם שכונות קיימות לצנרת החלוקה של הגז הטבעי, במטרה להגדיל את מספר משקי הבית המשתמשים בו. שימוש מוגדל בגז הטבעי ישפיע בצורה חיובית על איכות הסביבה.

עבור לתוכן העמוד